Kwalitatieve transparantie op de LCD markt door nieuwe ISO-normering
Door de invoering van de ISO 13406-2 norm als onderdeel van de TÜV-ergonomiekeuring speelt de International Standard Organisation (ISO) in op de algemeen gestegen vraag in de markt.
De belangrijkste kwaliteitscriteria van de nieuwe ISO-normering zijn:
- Helderheid
- Contrast
- Kleurenweergave
- Gelijkmatige lichtopbrengst en kleuren
- Font analyse
- Flikkering
- Reflectie
- Pixelfouten
De beoordeling van bovengenoemde criteria kan in drie klasses worden ingedeeld:
Kijkhoek
Algemene beeldkwaliteit, lichtopbrengst, weergave van de kleuren en contrast zijn in sterke mate afhankelijkheid van de kijkhoek van waaruit een LCD bekeken wordt. In de ISO-13406-2 normering worden maatstaven bepaald, die het mogelijk maken de afhankelijkheid te meten en te waarderen. Per werkgebied worden klasses toegekend aan de displays.
Reflectie
Door de bepaling van relectieklasses wordt de mate van geschiktheid van de LCD voor verschillende kantooromgevingen en lichtinvloeden bepaald.
Pixelfouten
Een 15 inch display met een resolutie van 1024 x 768, bestaat uit ca. 2,4 miljoen cellen. Bij dergelijke aantallen is het vrijwel onmogelijk iedere afzonderlijke cel perfect te laten functioneren. De nieuwe ISO-13406-2 normering heeft hieromtrent duidelijke richtlijnen opgesteld en daarmee de kwaliteit van LCD’s meetbaar gemaakt. Hierdoor zijn garantievoorwaarden onderling beter te vergelijken en duidelijker voor de klant. Door de keuze voor een bepaalde normering, verplicht de fabrikant zich te houden aan de richlijnen die die normering met zich meebrengt.
De indeling van de pixelfoutklassen wordt aan de ene kant door het aantal pixelfouten bepaald en aan de andere kant door de ernst van de fout, bijvoorbeeld de soort fout.
Een overzicht van de verschillende pixelfoutklassen en typen is in de onderstaande tabel te vinden. De pixelfout aantallen zijn steeds van toepassing per 1 miljoen pixels.
Een pixel die voortduren blijft branden (foutsoort 1) irriteert de gebruiker meer als een pixel die voortdurend zwart is (foutsoort 2). Het valt het minst op als er een subpixel defect is waarbij deze rood, groen, blauw of zelfs zwart oplicht (foutsoort 3).
Op grond van deze verschillen is het betreffende geaccepteerde foutaantal van de drie foutsoorten in bijvoorbeeld klasse II afwijkend. Waar de foutsoorten 1 en 2 slechts twee maal mogen voorkomen, is het bij een defecte subpixel (foutsoort 3) geoorloofd om 5 defecten te vertonen.
Alle LCD schermen van Acer voldoen aan de ISO-13406-2 normering en vallen in klasse II.